augusta 08, 2011

Ako jesť ovocie správne

Prečítaj a použi vlastný rozum na vyhodnotenie a použiteľnosť pre vlastné zdravie. Vždy maj na pamäti, že jedenie sa nedá riešiť vytrhnuté z kontextu. Človeku, ktorý vydáva množstvo energie ťažkou prácou, prospeje aj slaninka, alebo fajne mastné bryndzové halušky. Kancelársky úradník bez pohybu a fyzickej aktivity, ktorý spraví desať krokov denne si musí dávať pozor aj na to, koľko a akého jogurtu spapá ;-)

ovocie

Ovocie je pecka tvrdia jedni, mnohí ho však zatracujú. Popísalo sa už všeličo, vyskúšajte ako jesť ovocie správne a budete milo prekvapení. V spôsobe konzumácie sa odohráva väčšina problémov mylne pripisovaných ovociu. Ako jesť ovocie správne ? Ovocie by sa malo jesť na prázdny žalúdok. To je celé, také jednoduché, ale aký významný rozdiel pre váš organizmus. Ak takto ovocie jete, bude hrať hlavnú úlohu pri detoxikácii organizmu, dodávajúc telu veľkú dávku energie. Pritom sa spustí proces chudnutia a zlepšia sa iné aktivity a procesy v tele.

Ovocie dôležité jedlo.

Povedzme že zjete dva krajce chleba a potom plátok ovocia. Ovocie je pripravené ísť rovno cez žalúdok do čreva, ale obsah žalúdka mu v tom bráni. Medzitým všetko jedlo hnije a kvasí a mení sa na kyselinu. V minúte keď príde ovocie do kontaktu s jedlom a tráviacimi šťavami celá masa jedla sa začne kaziť. Jedzte ovocie na prázdny žalúdok, alebo pred jedlom! Počuli ste ľudí sa sťažovať "vždy keď zjem melón tak si grgnem", keď zjem slivku žalúdok sa mi nafúkne, keď zjem banán musím utekať na záchod". Nič z toho sa nestane keď zjete ovocie na prázdny žalúdok. Keď sa ovocie mieša s iným jedlom produkuje plyn, preto sa váš žalúdok nafúkne.

Šedivenie vlasov, plešatenie, výbuchy nervozity a tmavé kruhy pod očami nič z toho neprebehne tak prudko, keď papáte ovocie na prázdny žalúdok. Nie je to pravda, že pomaranč a citrón sú kyselinotvorné, pretože všetko ovocie sa v našom žalúdku stáva zásadité. Ak ste si osvojili správne jedenie ovocia, spoznáte tajomstvo krásy, dlhovekosti, zdravia, energie, šťastia a normálnej váhy. Keď chcete piť džús, pite len čerstvý, nie z fľaše. Nepite ani ohrievaný džús. Nejedzte upečené ovocie pretože vôbec nedostanete živiny. Dostanete len chuť. Pečenie ničí všetky vitamíny.

Jesť celé ovocie je lepšie než piť džús. Ak máte piť džús, pite ho pomaly po dúškoch, pretože ho musíte nechať zmiešať so slinami než ho prehltnete. Môžete vyskúšať 3 dňovú rýchlu očistu tela ovocím. Jedzte len ovocie a pite len džús počas 3 dní a budete prekvapení, keď vám vaši priatelia povedia ako žiarivo vyzeráte!

KIWI - malé ale mocné. Je dobrým zdrojom draslíka, magnézia, vitamínu E a vlákniny. Obsahuje dvakrát toľko vitamínu C ako pomaranč.

JABLKO - denne vás udrží v bezpečnej vzdialenosti od doktora. Hoci jablko obsahuje málo vitamínu C, je plné antioxidantov a flavónov, ktoré podporujú aktivitu vitamínu C, čo pomáha znížiť riziko rakoviny infarktu, mŕtvice a podobnej pliagy.

JAHODY - ochranné ovocie. Jahody majú najvyššiu celkovú silu antioxidantov medzi ovocím a chránia telo pred ochorením rakovinou, upchatím ciev voľnými radikálmi.

POMARANČ - najsladšia medicína. Jedením 2-4 pomarančov denne sa chránite pred chrípkou, vysokým cholesterolom, obličkovými kameňmi a znižuje riziko vzniku rakoviny.

VODNÝ MELÓN - najsilnejší hasič smädu. Skladá sa z 92% vody, ktorá je zabalená vo vysokej dávke glutatiónu, ktorý napomáha imunitnému systému. Melón tiež obsahuje lykopén, silného bojovníka proti rakovine. Nezabudnime ani na vitamín C a draslík, tiež obsiahnuté v melóne.

GUAVA A PAPAYA - najvyššie ocenenie za vitamín C. Sú víťazmi v súťaži o obsah vitamínu C. Guava je tiež bohatá na vlákninu, ktorá pomáha pri prevencii zápchy. Papaya je bohatá na karotén, ten napomáha udržať si ostrý zrak.

Pitie studenej vody po jedle neprospieva tráveniu

Pouvažuj, či je dobré dať si šálku studenej vody po jedle. Studená voda stuží mastné, olejnaté látky, ktoré sme zjedli. Navyše voda spomalí trávenie. Keď táto mastná zrazenina zreaguje so žalúdočnou kyselinou, rozbije sa a bude rýchlejšie absorbovaná črevom do organizmu ako pri normálnom procese trávenia. Skôr sa premení na telesné tuky a to prispieva vzniku rakoviny. Bude preto lepšie piť horúcu polievku, alebo teplý čaj po jedle. Úplne správne riešenie je rada starej mamy, pol hodinu po jedle nepiť vôbec. Ako jesť ovocie správne je vysvetlené, verím že so správnym jedením ovocia zažijete veľa zdraviu prospešných dní. Keď si budete chcieť dobre zapapať, inšpirujte sa na blogu slovenská kuchyňa. Len majte na pamäti "V potu tváre chlieb svoj jesť budeš" to znamená jedz až potom, keď si vynaložil námahu (prácu). Vtedy ti budú na prospech aj slaninka či bryndzové halušky so škvarkami.

Poznámka o infarkte

Ženy aj muži by mali vedieť že symptómom každého infarktu je bolesť ľavého ramena. Majte sa na pozore aj pred intenzívnou bolesťou v čeľustiach. Niekedy nemusí prísť bolesť v hrudníku pri infarkte. Zvracanie, alebo intenzívne potenie sú tiež príznaky. Väčšina ľudí, ktorí mali infarkt v spánku, sa neprebudili. Bolesť v čeľusti nás môže prebudiť a zachrániť. Buďme opatrní a majme sa na pozore. Čím viac toho vieme, tým väčšiu šancu na prežitie máme.

Ak tento poznatok povieš 10 ľuďom, určite zachrániš aspoň jeden život. Ľudí téma zdravia a života zaujímajú nadovšetko, informácií na túto tému je viac než dosť, potrebné je mať zdravý úsudok a vyberať si pre seba tie správne informácie. Podľa odvahy jednotlivca sa môže vyskúšať aj odvážnejšia kúra, akou je napr. šank prakšalána a podobne. Ja sa snažím mať vždy na pamäti - zdravie sa nerobí, zdravie sa žije, podobne je to s poriadkom (poriadok sa nerobí, poriadok sa udržiava).

Zdravý život to je súhrn toho čo zjeme, čo vypijeme, čo vdýchneme a čo zo seba vydáme. Poseď nad tým, chvíľku pouvažuj a pomôžeš si aj sám. Potom ti aj Boh pomôže.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Komentáre s http odkazom budú ponechané za spätnú linku z vašej stránky ;-)